2017 Android Recap | Τι μάς άρεσε και τι περιμένουμε για το νέο έτος

Το 2017 σιγά σιγά φτάνει στο τέλος του αφήνοντας τον τεχνολογικό κόσμο με αρκετά νέα πράγματα που ξεχώρισαν και μέχρι σήμερα είναι στην επικαιρότητα. Θα κάνουμε ουσιαστικά ένα μίνι recap της χρονιάς αναφέροντας τα κύρια σημεία της εξέλιξης των συσκευών το τρέχων έτος.

Το 2017 ξέραμε ότι θα ήταν η χρονιά της αλλαγής και η χρονιά που τα smartphone θα άλλαζαν τον τρόπο προσέγγισης. Πλέον τα smartphone μας φτάσανε σε ένα επίπεδο να θεωρούνται πρώτα φωτογραφικές συσκευές και μετά όλα τα υπόλοιπα. Το τι selfie και κανονικές φωτογραφίες είχαμε αυτό το χρόνο, δεν φαντάζεστε. Σε αυτό προφανώς βοήθησε και η τεράστια επιτυχία της πρώτης γενιάς Pixel από την Google όπου και μέχρι τα μέσα του καλοκαιριού, ήταν η καλύτερη συσκευή και ειδικά στον τομέα της φωτογραφίας. Αλλά ας τα πάρουμε από την αρχή.

Το 2017 ήταν η χρονιά των smartphone με τα ελάχιστα ή ανύπαρκτα bezel. Αυτό το οφείλουμε στο Xiaomi Mi Mix. Πάνω σε αυτό στηρίχτηκε το Samsung Galaxy S8 που ήταν η ομορφότερη και πιο εντυπωσιακή συσκευή. Μέχρι και το καλοκαίρι, ήταν the best selling thing όχι όμως τόσο καλό όσο το Google Pixel. Τότε ανέλαβε δράση το Samsung Galaxy Note 8 όπου μπήκε ότι καλύτερο υπήρχε στην αγορά ώστε να ισορροπήσει την περσινή αποτυχία/αστοχία του Note 7. Και τα κατάφερε. Η συσκευή είναι μέχρι στιγμής ότι καλύτερο υπάρχει στην αγορά με σπουδαία χαρακτηριστικά και φωτογραφικές επιδόσεις.

 

Η LG και η HTC από την άλλη απογοήτευσαν για άλλη μια φορά συνεχίζοντας την κατρακύλα στην οποία έχουν επέλθει. Χαρακτηριστικό παράδειγμα πως το LG G6 χρησιμοποίησε SOC του 2016 μιας και όλο το απόθεμα το είχε πάρει η Samsung. Από την άλλη το LG V30 θα είναι πια η ναυαρχίδα για την LG προσφέροντας το σαν mainstream λύση. Βέβαια κανείς δεν την έχει στα υπόψιν του αλλά είναι αρκετά τίμιο για αυτά που προσφέρει. Μη ξεχνάμε πως η LG ήταν αυτή που εισήγαγε το νέο aspect ratio σε 18:9. Η HTC μια από τα ίδια, σταθερά χάλια. Ευτυχώς η συνεργασία με την Google την έχει σώσει λίγο.

 

Η Xiaomi από την άλλη, συνέχισε την καλή της πορεία βγάζοντας το Xiaomi Mi 6 το οποίο δεν είχε πολλά πυροτεχνήματα και φρούτα φρούτα, πήγε σχεδόν με το ρεύμα και πρόσφερε μια ιδιαίτερα καλή συσκευή σε πολύ λογική τιμή για ναυαρχίδα. Το καλύτερο νέο που ακούστηκε από την Xiaomi, είναι η υπέρτατη συνεργασία της Xiaomi με την Google, όπου βγάλανε μαζί το Xiaomi Mi A1. Μια συσκευή με stock Android του πργράματος Android One. Όλο αυτό ήταν ότι καλύτερο μπορούσε να υπάρξει σε νέο. Ο λόγος είναι η ποιότητα κατασκευής των Xiaomi συσκευών με την τρομερή εμπειρία χρήσης του stock Android.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η Nokia, που επέστρεψε στο παγκόσμιο στερέωμα προσφέροντας και αυτή νέες συσκευές σε όλες τις κατηγορίες με το πιο ενδιαφέρον από όλα είναι η χρήση stock Android και μέχρι στιγμής πολύ άμεσες ενημερώσεις σε επίπεδο security updates και release updates. Χαρακτηριστικό παράδειγμα των τελευταίων ημερών, η αναβάθμιση του Nokia 2 σε Android 8.0 Oreo. Περιμένουμε να δούμε την συνέχεια και για το 2018.

Είχαμε επίσης την OnePlus που ακολούθησε το μότο της προηγούμενης φοράς, ανακοινώνοντας δύο μοντέλα, το OnePlus 5 και OnePlus 5T. Το τελευταίο έχει όλα τα τελευταία χαρακτηριστικά, είναι σε καλή τιμή για ναυαρχίδα και για άλλη μια φορά πασχίζει για τα updates. Η Sony από την άλλη, κλασικά συντηρητική, χωρίς κάτι νέο. Ίσως το νέο έτος να της δώσει φώτιση και από τις διαρροές που βγαίνουν κατά καιρούς, ίσως το 2018 να είναι πιο δημιουργικό. Η Huawei από την άλλη αναπτύσει την κλασική σειρά της, δίνει έμφαση στις διπλές κάμερες κτλ κτλ. Όχι κάτι το ιδιαίτερο.

Τέλος, αφήσαμε την Google για το τέλος. Ο λόγος είναι το η ανακοίνωση του Android 8.0 και 8.1 Oreo και μαζί με αυτό έχουμε τα νέα Pixel δεύτερης γενιάς που κατασκευαστές είναι LG και HTC. Το LG μέχρι στιγμής έχει βγάλει τα περισσότερα προβλήματα αλλά αυτό που μας μενει είναι ότι το Pixel 2 είναι κορυφαία συσκευή εξαιτίας πιο πολύ της τρομερής εμπειρίας χρήσης του Android. Να μη παραβλέψουμε πάλι το ότι είναι η κορυφαία συσκευή με το μεγαλύτερο σκορ στο DxoMark.

Συνολικά είχαμε και άλλα πραγματακια που χαρακτήρισαν την φετινή χρονιά. Το ένα όπως είπαμε η ραγδαία ανάπτυξη συσκευές χωρίς bezel. Το δεύτερο είναι οι φωτογραφικές σούπερ δυνατότητες των συσκευών. Το τρίτο είναι πως σε αυτό συμβάλει η νέα μόδα των διπλών καμερών. Βέβαια, η Google παρέμεινε στη μονή εξοπλίζοντας με software την κάμερα ώστε το αποτέλεσμα να είναι τέλειο. Ουσιαστικά αυτό που ήθελε να μας δείξει είναι ότι όλα γίνονται με το software και όχι απαραίτητα με hardware. Μια νέα μόδα πήγε να ξεκινήσει η Apple με το iPhone X με το iris scanner όπου λένε ότι θα αντικαταστήσει το δακτυλικό αποτύπωμα. Θα το δούμε αν θα επικρατήσει το 2018. Τέλος, σημείο αναφοράς φέτος ήταν οι εξωφρενικές τιμές των ναυαρχίδων. Αυτό γιατί Samsung, Apple και Google παίζουν με τιμολογήσεις συσκευών πάνω από τα 1000€.

Πρόγνωση 2018

Σαν πρόγνωση για το 2018 έχουμε να πούμε ξανά δυο πραγματάκια και σχετίζεται με το recap που κάναμε. Το μικρά bezel θα παραμείνουν, η επόμενη τεχνολογία είναι ο αισθητήρας δακτυλικών αποτυπωμάτων να είναι πάνω στην οθόνη μιας και το Iris scanner μπορεί να μην περπατήσει και πολύ. Θα έχουμε μια επιστροφή στην μονή κάμερα με έξτρα δύναμη στην επεξεργασία φωτογραφίας με τεχνολογίες τύπου HDR και ίσως να δούμε μια εξομάλυνσης των τιμών των ναυαρχίδων σε φυσιολογικά πλαίσια.

Καλή χρονιά σε όλους, με υγεία, χαρά, ευτυχία και καλά μυαλά.