Τα Greeklish είναι η νέα γλώσσα του Gboard


Ξεκίνησε να ρολάρει η Google την νέα γλώσσα για το πληκτρολόγιό της και δεν είναι κάποια γλώσσα του εξωτερικού, αλλά μία δικιά μας. Ο λόγος για τα Greeklish, που πλέον η Google την αναγνωρίζει σαν μία υπαρκτή γλώσσα. Βέβαια, αυτό θα εξοργίσει αρκετούς υπερασπιστές της ελληνικής μας γλώσσας. Όμως δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι για αυτό μιας και είναι πια καθημερινό φαινόμενο, οι νέοι να γράφουν στα Greeklish.


Πριν στοχοποιηθεί η Google για αυτή την επιλογή της, να πούμε πως η Google υπερασπίζεται την ελληνική μας γλώσσα και αυτό το δείχνει με την νέα γλώσσα που εισάγει στο πληκτρολόγιό της. Ουσιαστικά, μπορούμε να το πάρουμε σαν ένα δωρεάν μάθημα ελληνικής γραφής το οποίο το μάθημα αυτό είναι διαρκές για όσο χρησιμοποιεί την συσκευή ο χρήστης. Ο λόγος είναι πως τα τελευταία χρόνια οι νέοι μας ολοένα παρατάνε τα ελληνικά για χάρη της ευκολίας και του πόσου trendy είναι κάποιος με τα Greeklish, δηλαδή λατινικοί χαρακτήρες αντί των ελληνικών χαρακτήρων. Το νόημα πάντα είναι στα ελληνικά. Αν ζητήσεις από κάποιον να σου γράψει μία έκθεση στα ελληνικά ίσως το γραπτό θα είναι γεμάτο από τυπογραφικά λάθη.

Πως λειτουργούν η γλώσσα Greeklish;

Η γλώσσα πληκτρολογίου Greeklish που έχει φτάσει στην έκδοση 6.5.8, έχει όλους τους κλασικούς λατινικούς χαρακτήρες που βρίσκουμε στην Αγγλική γλώσσα. Η διαφορά είναι πως από την στιγμή που ξεκινάμε να γράφουμε μία πρόταση με Greeklish, το αποτέλεσμα θα είναι στα ελληνικά αμιγώς. Έτσι, δεν θα δούμε ποτέ ελληνικές λέξεις με λατινικούς χαρακτήρες. Παρακάτω σας παρουσιάζουμε και ένα βιντέακι που δείχνει σε πραγματικό χρόνο πως δουλεύει η νέα γλώσσα. Μπορείτε να αποκτήσετε την νέα γλώσσα κάνοντας απλώς ενημέρωση της εφαρμογής από το Play Store.

 

via