Ποιο είναι το μεγαλύτερο στοίχημα του Android 8.0 Oreo;

Με την άφιξη του Android 8.0 Oreo, περα του αδιαφιλονίκητου ονόματος που είναι πολύ εντυπωσιακό ύστερα από την Kit Kat εποχή, η Google καλείται να αντιμετωπίσει έναν χρόνιο εχθρό. Αυτός είναι άμεσα updates σε όλες τις συσκευές των OEM κατασκευαστών.

Η Google λοιπόν στάθηκε στα εξής σημεία της έκδοσης. Το πρώτο είναι το Picture to Picture, μια λειτουργία όπου σιγά σιγά οι εφαρμογές θα το υιοθετήσουν. Το δεύτερο είναι οι ειδοποιήσεις όπου πια εμφανίζονται με μια τελεία στις εφαρμογές επάνω. Ένα άλλο στοίχημα είναι και η εξοικονόμηση ενέργειας. Έχουμε δει διάφορες απόπειρες αλλά η αλήθεια είναι ότι στις Google Pixel συσκευές, η κατανάλωση είναι εξαιρετικά καλή. Ένα άλλο σημείο όπου είδαμε βελτίωση είναι η γρήγορη εκκίνηση της συσκευής. Τώρα πια μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα, η συσκευή μας έχει bootάρει.
Είδαμε επίσης να εφαρμόζονται στις εφαρμογές τις Google πρώτα η λειτουργία Autofill όπου όλοι οι κωδικοί μας είναι σε ένα ασφαλές μέρος και είναι άμεσα διαθέσιμοι για τις ιστοσελίδες που τις έχουμε αποθηκεύσει. Είδαμε επίσης να ρισκάρει σιγά σιγά και το Instant Apps που το περιμένουμε πως και πως. Επιπλέον, όπως έχει γίνει must, σε κάθε νέα αναβάθμιση έχουμε και νέα emoji.
Το πιο σημαντικό κομμάτι που αναφέραμε στην αρχή, είναι η δυνατότητα να δοθούν οι αναβαθμίσεις στους OEM κατασκευαστές. Είδαμε ότι υπάρχει μια πιθανότητα να υλοποιηθεί βλέποντας την HDM που βγάζει τις Nokia συσκευές, να παίρνει μαζί με τις Pixel την αναβάθμιση με τις ενημερώσεις ασφαλείας. Αυτό έγινε με το Nokia 8. Η Google στην επίσημη παρουσίαση του Android 8.0 Oreo, κάνει λόγο για στενότερη συνεργασία με τους Essential, General Mobile, HMD Global Home of Nokia Phones, Huawei, HTC, Kyocera, LG, Motorola, Samsung, Sharp και Sony ώστε να φέρει με το νέο έτος το Android 8.0 Oreo στις συσκευές τους. Αυτό μένει να το δούμε στην πράξη, για να δούμε αν το στοίχημα φέτος θα πετύχει ή θα συνεχίσει το περίφημο fragmentation.
Τέλος, η Google αυτή τη χρονιά έχει δώσει ιδιαίτερη έμφαση στην ασφάλεια. Για αυτό το λόγο ξεκίνησε πρόσφατα το Android Protect, που θα σκανάρει τις εφαρμογές μας στην συσκευή μας για επικίνδυνη δραστηριότητα καθώς και το Play store. Η Google θέλει να έχει ένα καθαρό χώρο για το Android χωρίς malware και χωρίς υποκλοπή προσωπικών δεδομένων από τους χρήστες. Για αυτό το λόγο, είδαμε στην παρουσίαση του Android 8.0 Oreo, να εμφανίζεται σαν ένας σούπερ ήρωας που θα υπερασπιστεί τις συσκευές καθώς επίσης θα τις κάνει να τρέχω σούπερ γρήγορα.